+31 020-244 1570 [email protected]

Is een tweede huis als belegging verstandig of niet? Hieronder alvast de vijf grootste valkuilen:

De koopprijs

Als je wil investeren in een beleggingspand, moet je zeker weten dat je niet te veel betaalt. Is de staat van onderhoud goed, is de locatie aantrekkelijk? Betaal je te veel, dan duurt het heel erg lang voordat je belegging winstgevend wordt, als je ooit al winst maakt. Controleer dus wat vergelijkbare woningen kosten, of er een goede huurmarkt is? En bedenk dat een verhuurde woning bij verkoop minder oplevert dan een leeg pand.

Je huurders

Minstens zo belangrijk als de koopprijs van een huis, zijn de huurders. Het is wel zo fijn als je huurders fatsoenlijke mensen zijn die de boel niet kort en klein slaan of een wietkwekerij op zolder beginnen. Maar net zo belangrijk is dat die huurders de huur iedere maand kunnen betalen. Is het niet te duur voor ze?

Bedenk ook dat kritische huurders je veel geld kunnen kosten. Als jij het huis verhuurt voor 1000 euro in de maand en de huurders ontdekken dat ze volgens het puntensysteem maar 600 euro hoeven te betalen, dan kun je je klaarmaken voor een lange en dure strijd, en mogelijk fors verlies. En bedenk dat geen huurders een nog groter risico zijn. Leegstand kost je heel veel geld. Leegstand hakt er geweldig in. 1 maand leegstand kost je 8 procent van je inkomsten.

De kosten

Huur is niet hetzelfde als inkomsten. Verkopers van beleggingspanden schermen met rendementen van 8 of 9 procent per jaar. Netto is dat vaak maar de helft. Je krijgt immers te maken met onderhoud, belastingen en verzekeringen. Dat kan aardig in de papieren lopen, nog los van de tijd die het kost.

Belastingen

De regels voor een beleggingspand zijn heel anders dan voor je eigen huis. Een eventuele hypotheeklening is niet aftrekbaar. Over de huur hoef je geen belasting te betalen en de onderhoudskosten zijn niet aftrekbaar. Maar je moet de waarde van het huis wel opgeven bij je vermogen. En daar betaal je dus belasting over.

Verschillende regels per gemeente

Iedere gemeente in Nederland hanteert eigen regels voor bijvoorbeeld het opsplitsen van een gezinswoning in appartementen of studentenkamers. Soms mag dat niet eens of kost het omzetten veel geld. Zelfs als een beleggingspand al als studentenhuis in gebruik is, is dat geen garantie dat dat ook mag. Van tevoren even checken dus wat wel en niet mag.

Klik hier voor het volledige artikel.

Investeren 

in EcoCabins

Heeft u interesse om te investeren in EcoCabins? Laat uw gegevens achter en we nemen contact met u op om de actuele mogelijkheden door te nemen.