EcoCabins heeft diverse projecten in voorbereiding voor de zakelijke markt, waarbij we in elk project uitgebreid aandacht besteden aan deze thema’s:
- Waterbesparing
- 100% hernieuwbare energie
- Sociale cohesie
- Circulariteit
- Digitalisering
De projecten waarbij EcoCabins betrokken is nemen verschillende vormen aan:
Tiny House villages
Dit zijn speelse wijken die bestaan uit verschillende soorten tiny houses die voldoen aan het bouwbesluit voor permanente bewoning. Hierdoor kunnen de woningen ook worden verhuurd en als belegging worden gekocht. Doordat de woningen geen fundering nodig hebben zijn the villages multi-inzetbaar op locaties, waar traditionele woningbouw niet goed toepasbaar is.

EcoCabins is momenteel bezig met het realiseren van een Tiny House Village in Wageningen van 142 woningen samen met ROQ project ontwikkeling en Marc Prosman Architecten. De grootste en gezelligste Tiny House Village van Nederland.
Projectontwikkeling ‘MyHome’ – gestapelde houtbouw
Een houten huis en houten wijk schept een optimaal woon-en leefklimaat. Het materiaal, de damp open bouwmethode en het gebruik van natuurlijke isolatiematerialen dragen bij aan een natuurlijke vochtregulatie en een prettige leefomgeving. Verder heeft houtbouw geen verborgen vocht (droogbouw) en leidt het niet tot te hoge concentraties radon. Ook de esthetische waarde van hout heeft een positieve invloed op het welbevinden van de bewoners.
Binnen de gestapelde houtbouw worden de MyHome modules gebruikt. De volumes bestaan uit dezelfde houten circulaire modules. Binnen deze modulus zijn woningen van 60, 90 en 120 m2 BVO mogelijk. De verschillende woningtypes zorgen voor een diversiteit in bewoners en een diversiteit in bebouwing en vormgeving. De woningplattegronden zijn flexibel in te delen en te gebruiken door verschillende bewonersgroepen.
De houten module is de basis voor de architectuur. Het houten karakter zal ook in de gevels terugkomen, afgewisseld met innovatieve circulaire gevelelementen en groene beplanting. Door het licht verschuiven van de modules ontstaat een boeiend ruimtelijk gevelbeeld van de grotere bouwblokken.

EcoCabins is momenteel bezig met het realiseren van de eerste circulaire houten woonwijk van 62 woningen samen met Red Concepts Projectontwikkeling en Marc Prosman Architecten.
Moving cities – tijdelijke woningbouw
Dit initiatief is ontstaan uit een consortium van houtbouwers waar EcoCabins deel van uit maakt. Het is tegenwoordig mogelijk voor gemeentes om een tijdelijke wijziging van het bestemmingplan goed te keuren voor een periode van 10 jaar met 5 jaar verlening. Hierdoor wordt het mogelijk dat er wijken gebouwd kunnen worden die 100% demontabel zijn en verplaatsbaar op grond met bijvoorbeeld agrarische bestemming. Denk hierbij aan grond waar pas over 20 jaar gebouwd gaat worden. Gemeentes kunnen er dus voor kiezen om een vergunning te verstreken voor de bouw van compleet verplaatsbare wijken die na een periode van 15 jaar elders geplaats worden.
Indien er vooraf met de gemeentes afspraken zijn gemaakt over een uitwijk locatie na 15 jaar is dit een geweldige oplossing voor zowel investeerder als overheid. In de praktijk betekent dit een verplaatsbare stad (Moving City) met een erfpacht van 30 jaar. Door een termijn af te spreken van in totaal 30 jaar (2x 15 jaar) kom je namelijk uit in de berekeningen en kunnen er mooie en volwaardige woningen gebouwd worden die voldoen aan het huidige Bouwbesluit. Voor zowel overheid als voor de investeerder een interessant termijn. EcoCabins is in gesprek met verschillende gemeentes en grondeigenaren om de voordelen van deze verplaatsbare steden te presenteren en te bespreken.

EcoCabins is momenteel bezig met het realiseren van een Moving City van in totaal 500 woningen waarvan EcoCabins met 100 woningen aan het project deelneemt samen met een consortium van houtbouwers.
Ontwikkeling eco-resorts
EcoCabins is bezig de blauwdruk van haar eerste eco-resort Basecamp IJmuiden te kopiëren naar andere locaties in binnen- en buitenland.
“Never waste a good crisis”
- Er is in Nederland een groot tekort aan sociale huurwoningen en starterswoningen. In de Randstad bedraagt slechts 2% van het woningaanbod huizen onder de € 150.000. Dit is tevens de maximale hypotheek die je als eenverdiener met een modaal inkomen kan krijgen. De wachttijd voor een sociale huurwoning bedraagt in diverse steden meer dan 10 jaar. Dit terwijl het aantal eenpersoonshuishoudens verder stijgt naar 3,5 miljoen in 2050;
- Investering in een ECO MYVILLAGE levert een geschat stabiel rendement van 5-10% met een laag risicoprofiel;
- EcoCabins biedt met haar fabriek in Letland ruime productiecapaciteit en een uitstekende prijs/kwaliteitverhouding.
- Prefab houtbouw is de oplossing voor de huidige bouwproblemen en is de bouwmethode van de toekomst.
“Als alleenstaande ben ik kansloos op de huizenmarkt, zowel huur als koop”

“Het grootste deel van de woningbouwopgave zit hem in de eerstkomende tien, vijftien jaar.”
En die groei zit hem uitsluitend en alleen nog maar in eenpersoonshuishoudens. Door met hout te bouwen, creëren we feitelijk een CO2-opslag. De woningbouwopgave waar Nederland voor staat, kan tegelijkertijd een actieve bijdrage zijn aan de strijd tegen klimaatverandering.
Get Social #TinyVilla
Get Social #TinyVilla
Van 12 tot 16 december 2019 stond de #TinyVilla op de Masters of LXRY in de RAI in Amsterdam, waar we de award voor meest duurzame stand voor hebben ontvangen.
Vanaf maart 2020 wordt de #TinyVilla verhuurd via Basecamp IJmuiden.