LONDEN – De Enschedese ‘waterstofstudenten’ van het Green Team Twente hebben behalve de Shell Eco-Marathon, vrijdag ook de Driver’s World Championship en communicatie award gewonnen. De jaarlijkse wedstrijd in Londen om de meest efficiënte waterstofauto was daarmee zeer succesvol voor het team.
Het Green Team Twente van de Universiteit Twente en Saxion haalde met de ‘Aurora 2’ een verbruik dat omgerekend uitkwam op 1 op 760 (242 km op een kubieke meter gas). In de waterstofauto zit een brandstofcel, die van waterstof en zuurstof elektriciteit maakt. Deze wordt gebruikt voor de elektromotoren en zorgt voor de aandrijving van de wielen.
Team manager Matthias Haalstra: „Wij hebben dit jaar veel gefocust op betrouwbaarheid en dat is te zien.” chauffeur Yanna Kraakman: „We hadden al vertrouwen in de auto, zeker na een eerdere race in Oss. Maar dat het zo goed zou gaan hadden we niet durven dromen. Eigenlijk hebben we alles uit de race gehaald wat mogelijk is.”
Bagageruimte
Het is voor de derde keer in 8 jaar dat Twente de Shell Eco-Marathon wint. Het evenement is één van ’s werelds grootste studentenraces, waarbij het draait om efficiëntie in plaats van snelheid. Green Team Twente doet hierbij mee aan de UrbanConcept-klasse, waarbij het de kunst is om een auto te ontwerpen die geschikt is voor stadsverkeer. Zo moet er aan bepaalde regels worden voldaan, zoals het hebben van een ruitenwisser en een bepaalde hoeveelheid bagageruimte.
Snelheid
Bij de Driver’s World Championship reden de beste UrbanConcept teams tegen elkaar op snelheid, Het Green Team Twente kwam uiteindelijk met grote voorsprong als eerste over de finishlijn. Daar kwam als kers op de taart ook de communicatie award bij. Dat is een prijs voor het zo uitgebreid mogelijk naar buiten brengen van het team, de visie en de race zelf.
Green Team Twente bestaat uit 21 UT- en Saxionstudenten die ofwel fulltime of parttime bezig zijn met de promotie van waterstof. Dit doen zij onder andere door het bouwen van een zuinige waterstofauto, Maar ze geven ook gastlessen op scholen en maken educatieve video’s.
Klik hier voor het volledige artikel